Kort resumé av diskussionen kring högerextremism

december 5, 2008

Varenda vänsterbloggare tycks ha skrivit om nazisternas fruktansvärda attentat mot en barnfamilj i samma Stockholmsförort som kulturhuset Cyklopen låg i. Bra det. Till de mer utförliga och välskrivna inläggen hör Dagens Konflikts redogörelse för hur 90-talets nazistiska rörelse skiljer sig från 00-talets och Ali Esbatis artikel som tar upp medias oförmåga att benämna högerextremismen vid dess rätta namn.

För att spinna vidare på det Esbati är inne på, kan det även nämnas att Tidningen Arbetaren intervjuat TT:s redaktionschef Mats Johansson angående vilka ord högerextremisterna omnämns med. I ett TT-meddelande kallas den nazistiska organisationen Fria nationalister Skåne för ”nationalister”, alltså just det ord de själva helst använder för att framstå som rumsrena. Tyvärr finns inte intervjun publicerad på internet, men jag citerar Mats Johansson:

Sverigedemokraterna kallades för tio år sedan av och till för högerextremister. Numera sitter de i många kommunfullmäktige, därför kallas de inte lika ofta för högerextremister. Men jag skulle inte ta en ändring av begreppen som används som intäkt för att medierna blivit mindre kritiska.

Johansson medger alltså att SD:s framgångar inneburit en begreppsförskjutning. Samtidigt avvisar han helt att det skulle innebära (eller för den delen vara en följd av) ett annat förhållningssätt från media. Det är svårt att se hur han får det att gå ihop. Att Sverigedemokraterna inte längre anses vara extrema är ett tydligt tecken på att det inte längre är lika kontroversiellt som förr att föra fram rasistiska åsikter. Att det banar väg för attentat av det slag vi sett den senaste veckan känns nästan överflödigt att tillägga.

Jag avslutar min något korthuggna sammanfattning med en uppmaning: SAC Syndikalisterna har med anledning av mordbranden hos det fackligt aktiva paret öppnat ett stödkonto – skänk en slant dit! Plusgironumret är 80 99 23-6. Märk inbetalningen ”decemberinsamlingen” om du vill att pengarna ska gå till såväl SAC:s långsiktiga arbete mot högerextremism som till den drabbade familjen. Vill du hellre att pengarna ska gå direkt till familjen, som alltså har fått hela sin lägenhet totalförstörd, så märker du betalningen med ”Sebastian”. (Själv tänkte jag ge ett bidrag till decemberinsamlingen, eftersom jag tycker frågan gäller kampen mot högerextremism och inte bara enskilda attentat.) Slutligen några ord från SAC:s arbetsutskott:

Det är viktigt att vi ger utsatta och drabbade medlemmar allt vårt stöd, och minst lika viktigt att vi fortsätter verksamheten som vanligt. Högerextrema åsikter är inte något som enbart bemöts under november och december i diverse städer, utan något som utmanas genom långsiktigt arbete, inte minst genom facklig kamp på arbetsplatserna!

Annonser

Ett svar to “Kort resumé av diskussionen kring högerextremism”


  1. […] X, Partigiani Livornesi Scandinavia, Arvid Falk, Fi-establoggen, Per-Anders Svärd, Bola de Fogo, Snatterskan, samt SUF Stockholm, SUF Uppsala, Revolutionära Fronten, Vänsterpartiet Stockholm, Ung Vänster […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: