Fina flickor plankar inte

november 17, 2008

På väg till jobbet. Får syn på två gulvästar när jag ska ner till tunnelbanan. Väljer att ignorera. Försöker att smita förbi smidigt genom att föra fram foten och bryta fotocellen och sedan dra spärren bakåt. Den ena gulvästen konfronterar mig. Han försöker inte stoppa mig men ber mig att åtminstone lyssna på honom. Jag tänker att det kan jag väl göra för jag har varken särskilt bråttom eller anledning att vara otrevlig.

”Varför plankar du?” frågar gulvästen. Tja, varför plankar man? Jag behöver inte komma med det självklara svaret för det gör han själv med ett ”du har inte råd?”. Så långt, inget särskilt med samtalet. Men när han lägger till ”du är svensk” blir jag lite förvirrad. Jo, jag är svensk. Jaha? Gulvästen fortsätter: ”Det ser inte bra ut när du gör sådär, folk ser ju att du plankar! Och du som flicka borde visa dig själv strörre respekt än så. Det här är Sverige, här fuskar man inte.” Jag vet inte riktigt hur jag ska bemöta det. Han frågar något om varför jag inte respekterar mina egna lagar, underförstått ”ditt eget lands lagar”. Som om jag har varit med att skriva dem.

Det känns väldigt tråkigt att han tagit till sig en bild av att svenskar minsann gör rätt för sig, medan invandrade tydligen anses vara fuskare. Naturligtvis är det inte en fråga om etnicitet utan om hur mycket pengar man har i plånboken.

Och att jag i egenskap av kvinna inte borde ”förnedra mig” genom att planka, det skiter jag gladeligen i!

Annonser

2 svar to “Fina flickor plankar inte”

  1. Tuss Says:

    Pfft, sånt trams! Om jag inte var så feg skulle jag också forcera spärrarna på ett icke-kanoniskt sätt trots att jag har färdbevis (som dock snart blir hysteriskt mycket dyrare) så att de får det lite jobbigare. Om inte annat för att det skulle vara kul att visa upp mitt fullt giltiga färdbevis för eventuella kontrollanter. Fast när det blir obligatoriskt att använda deras äckliga RFID-kort kommer jag nog att behöva göra så ändå — och ha kortet i aluminiumfolie eller något annat som stör så att de inte kan läsa av det.


  2. […] Kollektivtrafiken är på tapeten! För er som befinner er i Stockholm rekomenderar jag Planka.nu:s släppfest ikväll på Café […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: